środa, 21 maja 2014

Coś na słodko

    Bardzo lubię rabarbar i to w każdej postaci. Ciasto, kompot, pierogi ... dla mnie bajka. Ten smak to zapowiedź lata. Dzisiaj upiekłam ciasto i choć nie wyrosło bo zapomniałam dosypać proszku do pieczenia, to i tak jest pyszne, a raczej było bo pewnie w tej chwili znikają ostatnie kawałki. Obiecałam przepis i słowa dotrzymuję. Dla tych, którzy nie lubią skomplikowanych przepisów ten będzie idealny.


Ciasto z rabarbarem

250g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar (lub inne owoce)

Masło z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku ( nie gotować) . Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąka blachę (wym. 20x30cm). Na wierzchu poukładać w niewielkich odstępach pokrojony rabarbar. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. 

Prawda, że proste. Nie może się nie udać. 
Smacznego życzę tym, którzy spróbują. Piszcie jak Wam smakuje.




21 komentarzy:

  1. I ja uwielbiam ciasta z rabarbarem :) Mam dwie lewe ręce do wyszukanych wypieków więc ja też robię najprostsze -kruche :) A to jak ładnie wygląda!!!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Beti, to zdecydowanie coś dla mnie :) też lubię rabarbar a jeszcze nie kupiłam w tym roku.
    Pozdrowienia gorace!

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym skosztowała tego ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie bardzo prosty przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja też w niedzielę robiłam ciasto z rabarbarem oraz konfiturę z rabarbaru ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Nieskomplikowane? to zdecydowanie cos dla mnie:-) ale te rabarbarki jak wojsko rowniotko w rzedzie stoja:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie przepadałam za rabarbarem, ale Twoje ciasto wygląda bardzo ładnie, a ponieważ najpierw je się oczami, to chętnie bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybko i smacznie, tak lubię:)
    podziwiam Twój kunszt układania rabarbara:):):)
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z rabarbarem najbardziej lubię racuchy, osypane wielką ilością cukru pudru :) Twoje ciasto wygląda pysznie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. i ja bardzo lubię rabarbar ... a moje dziecko powtarzać to słowo :-)
    Przepis podkradam :-)
    Pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pochłonę w sekundę ;-) Dzięki za przepis i udanego dnia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam :) Ale z jaką precyzją poukładałaś rabarbar !!! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu kochana!
    Ciasto wyglada bardzo apetycznie, pycha!!!
    Ściskam Cię Beatko

    OdpowiedzUsuń
  14. Szukałam pomysłu na ciasto i już mam Super...
    Pozdrawiam kasiaathome.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wygląda obłędnie!!!Ja również uwielbiam rabarbar wiec Twoje ciasto na 100% zrobię!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Łał...biorę :)
    I przepis i kawałek ciasta porywam ;)
    A jak ślicznie wygląda :):):)
    Do nowoczesnych wnętrz pasuje...;)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  17. mniam muszę upiec koniecznie...śliczne fotki...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Ślicznie wyglada i bardzo apetycznie:) dopiero tu trafiłam, rozgoszczę sie na minutkę
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Własnie tu trafiłam, nawet nie wiem jak :-)
    W wolnej chwili zagoszczę na dłużej i poogladam dokładniej, bo tu ładnie!

    OdpowiedzUsuń
  20. ale apetyczne fotki:)
    smacznego :)

    OdpowiedzUsuń